Witam proszę o pomoc ponieważ zastanawiam się nad zmianą oleju w mojej e39.
Przebieg to 140k mil i od chwili kiedy ją kupiłem jest zalana Mobilem 0w40 półsyntetyk , a w najbliższym czasie zbliża się wymiana dlatego też rozważam różne opcje i chcę wybrać najlepszą dla silnika.
Moje pytanie brzmi czy mogę?(może powinienem) zmienić olej na jakiś inny np CASTROL
Jeśli tak to na jaki?
_________________ "Możesz mieć każde auto. M5 i tak jest szybsze" - Jeremy Clarkson
Ostatnio zmieniony przez raper 6 Marzec 2010, 22:45, w całości zmieniany 1 raz
a więc, z tego co mi bardzo dużo specjalistów i osób postronnych mówiło, to najlepsza opcja do BMW to Castrol, taki tez ja będę zalewał do swojej po wymianie filtra
raper, Mobil jest dobry ale głośny, Castrol jest cichy ale zostawia nagar. Nie wiem w jakim stanie jest twój silnik ale ja zalał bym go Castrolem Edge 0w40.
O ile mi wiadomo Mobil 15w50 nie spełnia ani normy LL01 ani LL04. Nie ma sensu lać czegoś co nie spełnia norm dla danego silnika.
_________________ Ryde or Die you talk it we live it...
True, wlałem kiedyś do mojej 530d, zaczęła chodzić jak TDI, po 500km wróciłem do Castrola, od razu wszystko wróciło do normy. Jeśli BMW to tylko na Castrolu.
_________________ ...:::BEZ FILTRA:::... Rul3z
Największą wadą używanego samochodu jest jego poprzedni właściciel...
Problem z BMW???? Potrzebna Diagnostyka. Daj znać, pomyślimy
dobrze panowie ale co z wymianą jak to zrobić , tak jak normalna wymiana oleju bo przecież zawsze w silniku zostają śladowe ilości oleju i one się wymieszają z nowym???????
Jakieś sugestie???
_________________ "Możesz mieć każde auto. M5 i tak jest szybsze" - Jeremy Clarkson
BMW: e-36 318i SE AUTO Pomógł: 1 raz Wiek: 25 Dołączył: 08 Mar 2009 Posty: 142 Skąd: Newry
Wysłany: 7 Marzec 2010, 12:47
Duzo czytalem na temat olei.Stwierdzilem ze powinien byc taki olej jaki zaleca producent danego silnika np.5w/40.To producent obliczyl na jakim oleju najlepiej pracuje silnik wiec nie powinno sie tego zmieniac.Wiadomo jesli sa wycieki i pali olej, silnik nadaje sie do remontu to nie bedziemy wydawac kasy na lepsze oleje.Jak jest wszystko ok to lejemy taki olej jaki zaleca producent. Gdy kupimy samochod i nie wiadomo jaki byl olej to posrednim wyjsciem jest 10w/40. W polsce jest duzo podrobek mobila ,castrola mysle ze tu nie ma tego problemu.Osobiscie tez polecam castrola i motula bardzo dobry olej,pozdrawiam
Wczesniej lałem Castrola TWS a Mobila MS 15w50 Lalem do m3 grupy N i nigdy niebyło problemów . Teraz leje Tylko Mobila MS ale to jest tylko moja sugestia .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum